λευτερης πνευματικος

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε τον Αύγουστο 1989 στην πόλη της Χαλκίδας .Τελείωσε το δημοτικό το γυμνάσιο και το λύκειο στη Χαλκίδα και συνέχισε την ανώτερη εκπαίδευση του στο Εκκλησιαστικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Αθηνών το 2009.
Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική έχοντας κάνει μαθήματα στο αρμόνιο στα 7 του χρόνια και έπειτα μαθήματα στο πιάνο. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε τα μαθήματα στο μπουζούκι ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε τα μαθήματα στη βυζαντινή μουσική, κοντά στον π. Ιωάννη Φαφούτη και στα 14 πλέον αναλαμβάνει το πρώτο του διακόνημα στο Ιερό Αναλόγιο της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος ως ά Δομέστικος. Κατά τη θητεία του ως ιεροψάλτης της Αγίας Παρασκευή σε ηλικία 14 ετών εγγράφεται στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης» της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος και συνεχίζει της σπουδές του στη Βυζαντινή Μουσική με δάσκαλο τον κ. Δήμο Τσίμπο Λαμπαδάριο του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Η αγάπη του για να εντρυφήσει ακόμα περισσότερο στην τέχνη της βυζαντινής μουσικής, ενώ λόγω υποχρεώσεων βρίσκεται συχνά στην πόλη της Αθήνας, εγγράφεται στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στον σπουδαίο δάσκαλο και χοράρχη του «Εργαστηρίου Ψαλτικής» κ. Αθανάσιο Παϊβανά μαθητού του αείμνηστου Άρχοντα Πρωτοψάλτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θρασύβουλου Στανίτσα. Σε ηλικία 19 ετών αναλαμβάνει Λαμπαδάριος στον Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου στο Βαθύ Αυλίδος και σε ηλικία 22 ετών έως και σήμερα ως πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού.
Κατά τα εφηβικά του χρόνια αφού η αγάπη του για κάθε είδος της μουσικής δεν είχε όριο και έχοντας αγάπη και στη μοντέρνα μουσική παρακολουθεί μαθήματα στην ακουστική και στην ηλεκτρική κιθάρα με δάσκαλο τον Χρήστο Πικριδά. Ενώ η αγάπη του στην παραδοσιακή μουσική τον οδήγησε στην ενασχόληση του με το Λαούτο που του άνοιξε έναν άλλο κόσμο γεμάτο εκπλήξεις και εσωτερική αναζήτηση μέσα από τη μελέτη στην πατρώα Ελληνική Μουσική. Δάσκαλος του στο Λαούτο ήταν ο μετέπειτα συνέταιρος και αδερφικός του φίλος Ηλίας Μαυρίκης.
Το 2013 μαζί με τον Ηλία Μαυρίκη δημιουργεί και λειτουργεί στην πόλη της Χαλκίδας τη Μουσική Σχολή «Χρόνης Αηδονίδης», μια σχολή με εξειδίκευση στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής που έφερε τιμητικά το όνομα του σπουδαίου δασκάλου κ. Χρόνη Αηδονίδη.
Το 2015 η Σχολή μετονομάζεται σε Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες», έχοντας πάντα ευγνωμοσύνη στον σπουδαίο δάσκαλο που στήριξε αυτή την προσπάθεια στα πρώτα χρόνια, συνεχίζοντας να δραστηριοποιείται κάθε χρόνο και πιο ενεργά στην περιοχή της Εύβοιας.
Στις μουσικές του γνώσεις, άλλο ένα σημαντικό μέρος ήταν η συμμετοχή του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων παίζοντας Τούμπα και Βαρύτονο Αλτικόρνο για τέσσερα χρόνια, αλλά και η συμμετοχή του για πάνω από 20 χρόνια στη χορωδία – ορχήστρα νέων της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, παίζοντας μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο αλλά και ντραμς για τρία χρόνια.
Από το 2003 είναι στέλεχος στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος, όπου για 3 χρόνια είχε την ειδικότητα του μουσικού.
Το 2004 παρακολούθησε σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, αλλά και για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδος
Το 2005 σε ηλικία 16 ετών, συμμετάσχει σε αφιέρωμα που έγινε για τον ηθοποιό Νίκο Ξανθόπουλο, τραγουδώντας και παίζοντας μπουζούκι τραγούδια που είχε ερμηνεύσει ο γνωστός ηθοποιός σε ελληνικές ταινίες, ερμηνεύοντας και αρκετά τραγούδια μαζί με τον Νίκο Ξανθόπουλο.
Το ίδιο έτος έως και το 2010 συμμετέχει σε μουσικό θεατρικές παραστάσεις με τα δυο σχολεία ειδικής αγωγής της Χαλκίδας.
Το 2008 παρακολούθησε εννεάμηνο σεμινάριο στον τομέα της Μουσικοθεραπείας στο ωδείο Όπερα, από εξειδικευμένους καθηγητές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το 2009 κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας διετέλεσε ως ψάλτης και μουσικός στα αναλόγια αλλά και στην στρατιωτική μουσική της Αλεξανδρούπολης, του 4ου και του 1ου σώματος του στρατού.
Επίσης το 2011 παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής για ένα χρόνο κοντά στον Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και Σεναριογράφο κ. Μιχαήλ Άνθη.
Το ίδιο έτος δημιουργεί τη χορωδία «De Profundis», έχοντας αναλάβει την διδασκαλία των τραγουδιών αλλά και τη διεύθυνση της Χορωδίας. Σημαντική ήταν η συνεργασία του σε συναυλίες και εκδηλώσεις με την χορωδία «De Profundis» με τον Μεγάλο Δάσκαλο της Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, αλλά και με άλλους καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Νεκταρία Καραντζή και η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου. Συμμετέχοντας σε συναυλίες, εκδηλώσεις, δρώμενα, τηλεοπτικά αφιερώματα και άλλα. Από 2015 η χορωδία εντάσσεται και ενσωματώνεται πλέον στη Σχολή του, και εμφανίζεται ως επίσημη χορωδία της Σχολής. Επιπλέον από το 2014 διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι και σε άλλες χορωδίες που βρίσκονται στην περιοχή της Εύβοιας.
Σημαντικές εμφανίσεις – συνεργασίες:
• 4η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού. Στο χώρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας (Αρχαία Ολυμπία), υπό την αιγίδα και διοργάνωση του Οργανισμού «Η αυτού Μεγαλειότης ο Έλλην Μετανάστης.
* Αφιέρωμα στη Χαλκίδα στην εκμπομπή «Απλά & Καθημερινά».
• Αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε για τον Χρόνη Αηδονίδη στην Εκπομπή «Έχει Γούστο» στην ΝΕΤ.
• Εκδήλωση «Ύμνοι και Θρήνοι του Θείου Πάθους από τη βυζαντινή και λαϊκή μας παράδοση» στο Θέατρο «Ακροπόλ» , με τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Δημήτρη Μπάση και την Νεκταρία Καραντζή.
• 5ο Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Στην Ελληνική ταινία «The Bachelor», με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Κατερίνα Γερονικολού, Αποστόλη Τότσικα και Νίκο Βουρλιώτη.
• Μουσικό θεατρική παράσταση «Από τη Σμύρνη ως την Καρδιά», όπου είχε τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, σε χορευτική επιμέλεια και κείμενα του Δημήτρη Τσοκάνη και Σκηνοθεσία του Μιχαήλ Άνθη.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις βυζαντινής μουσικής με το Σύλλογο Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «ο Παπα Γιώργης ο Ρήγας».
Έχει παίξει σε γλέντια με καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές μεταξύ τον οποίον ο Παναγιώτης Λάλεζας, ο Ηλίας Γάκος, ο Σωτήρης Παπαναστασίου και άλλοι.

Close
Go top