ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Βιογραφικά στοιχεία

Από μικρή ηλικία άρχισε να μελετά κλασική κιθάρα, και αργότερα Jazz διευρύνοντας τον μουσικό ορίζοντα. Σε ηλικία 13 ετών στρέφεται στην Βυζαντινή μουσική μαθητεύοντας κοντά στον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μ.Χ.Ε κ. Γεώργο Χατζηχρόνογλου από τον οποίο και παίρνει το Δίπλωμά του το 2003 με Άριστα. Ήδη έχει αρχίσει να έλκεται από τους δρόμους και τα χρώματα της ανατολικής μουσικής, κι έτσι αρχίζει μαθήματα Oυτιού κοντά στον βιρτουόζο ουτίστα Νίκο Σαραγούδα. Οι σπουδές στο ούτι και την θεωρία συνεχίζονται και συστηματοποιούνται κοντά στον μεγάλο παίκτη και θεωρητικό Χρίστο Τσιαμούλη, από τον οποίον μυείται και στα μυστικά των Δρόμων-Μακαμάτ της Αραβοπερσικής μουσικής. Μελετά για αρκετά χρόνια τα “Αρμονικά” και “Συστηματικά” της ελληνικής μουσικής με δάσκαλο τον μουσικολόγο, συνθέτη και ερευνητή κ.Γιώργο Λυκούρα. Το διάστημα 2009 – 2012 παρακολουθεί μεταπτυχιακά μαθήματα στην Βυζαντινή μουσική με καθηγητές τους κ.Αχιλλέα Χαλδαιάκη διδάκτορα του τμήματος “Μουσικολογίας” του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ.Ιωάννη Αρβανίτη διδάκτορα του Ιονίου πανεπιστημίου, την Θεωρία της Ανατολικής Μουσικής με τον κ.Χρίστο Τσιαμούλη, την Ρυθμική με τον κ.Σωκράτη Σινόπουλο καθηγητή του τμήματος “Μουσικής επιστήμης και τέχνης” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον Τροπικό Αυτοσχεδιασμό με τον κ.Μάνο Αχαλινωτόπουλο και το Παραδοσιακό τραγούδι με τον κ. Παναγιώτη Παππά.

Έχει διακονήσει ως Ιεροψάλτης στον Ιερό προσκηνυματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας ως Λαμπαδάριος για 3 έτη, και για 4 έτη στον Ιερό προσκυνηματικό Ναό Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών. Σήμερα είναι Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσπιών.
Είναι ακόμη μέλος της Βυζαντινής χορωδίας του τμήματος μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Οι Μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης» με χοράρχη τον κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη καθώς και της χορωδιάς “Ιλισιώτες Ψάλτες” με χοράρχη τον διδάκτορα κ. Γρηγόριο Αναστασίου.
Είναι μέλος της ορχήστρας του Αντώνη Απέργη παίζοντας Ούτι.
Το σχήμα “Ο πάπυρος του κ. Fackelmann” υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Λυκούρα είναι ένα ακόμη σχήμα στο οποίο συμμετέχει, παρουσιάζοντας τις συνθέσεις και το ερευνητικό έργο του μουσικοσυνθέτη-ερευνητή.
Ως μέλος του σχήματος “Seyir” έχει πραγματοποιήσει πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας ρεπερτόριο έντεχνης και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, Εthnic, διασκευές folk κομματιών από παραδόσεις άλλων λαών και οργανικές αποδόσεις βυζαντινών κρατημάτων.
Με το μουσικό σχήμα “Ελικόνια” παρουσιάζει παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και όλη την Ανατολή.
Είναι ακόμη μέλος του συγκροτήματος “Τεχν-Άσματα”, ένα μουσικό trio που ασχολείται με τη ρεμπέτικη, παραδοσιακή και έντεχνη μουσική, σεβόμενο τις πρώτες εκτελέσεις των μουσικών έργων. Με παλιό αυθεντικό ήχο αλλά νέα όργανα με μεγάλες δυνατότητες – όπως 3χορδο μπουζούκι και κιθάρα με κινούμενα τάστα, άταστη κιθάρα και άταστο 3χορδο μπουζούκι, 9χορδο μπασοκίθαρο, κιθάρα με μπερντέδες και συμπαθητικές χορδές κ.α. – το σχήμα προσπαθεί ν’ αποδώσει ακόμη και τη ρεμπέτικη παράδοση με φυσικό ανατολικό συγκερασμό. Το 2017 κυκλοφόρησαν την 1η τους δισκογραφική δουλειά, έναν διπλό δίσκο που περιέχει διασκευές και επανεκτελέσεις γνωστών επιτυχιών της έντεχνης, ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής.

Από το 2004 διδάσκει Κιθάρα, Ούτι, Λάφτα, Βυζαντινή μουσική και Θεωρία ανατολικής μουσικής, στην μουσική σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, τον σύλλογο Μικρασιατών Θήβας, την Ενοριακή σχολή Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης, καθώς και σε ωδεία και μουσικές σχολές.
Το 2013 ξεκινά η συνεργασία του με την μουσική σχολή “Γέφυρες” διδάσκοντας: Ούτι, Λαϊκή κιθάρα, Λάφτα, Θεωρία ανατολικής μουσικής, Δρόμοι – μακαμάτ για ευρωπαϊκά συγκερασμένα όργανα, Στοιχεία Βυζαντινής μουσικής και τροπικό Αυτοσχεδιασμό.

Διηύθυνε για 3 έτη την γυναικεία χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Θήβας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή συγγραμάτων που αφορούν την ελληνική μουσική. Μερικά απ’ αυτά είναι:
• Μέθοδος εκμάθησης των τεχνικών της κιθάρας που χρησιμοποιούνται στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική.
• Ολοκληρωμένη μέθοδο για Ούτι.
• Μέθοδος ασκήσεων για τους μαθητές βυζαντινής μουσικής.
• Σύνταξη μουσικής συλλογής, με φωνητικές και οργανικές συνθέσεις της κλασικής
ανατολικής μουσικής, τις οποίες μεταγράφει στην βυζαντινή σημειογραφία.

Συνεργασίες

Λιζέτα Καλημέρη, Αντώνης Απέργης, Λένα Αλκαίου, Χρόνης Αηδονίδης, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Δημήτρης Ζάχος, Πόπη Αστεριάδη, Νεκταρία Καραντζή, κ.α.

Close
Go top