Καβάλ

Το kaval είναι πνευστό μουσικό όργανο,χρωματικά κουρδισμένο, που παίζεται παραδοσιακά σε όλη την Αρμενία , τα Βαλκάνια και την Τουρκία  και συνδέεται κυρίως με τους βοσκούς.

 Είναι πλήρως ανοιχτό και στα δύο άκρα και παίζεται  φυσόντας ο οργανοπαίχτης στο ακονισμένο άκρο του . Έχει 8 τρύπες (7 μπροστά και 1 πίσω στην πλάτη για τον αντίχειρα) και συνήθως τέσσερις ακόμα  κοντά στο κατώτατο σημείο του kaval. Σαν ξύλινο φλάουτο, το kaval είναι παρόμοιο με το kawala του αραβικού κόσμου και του ney της Μέσης Ανατολής .

Κατασκευή

Ενώ τυπικά είναι κατασκευασμένα από ξύλο ( κερασιάς , βερικοκιάς , δαμασκηνιάς , κ.λπ.), τα καβάλια παράγονται επίσης από κέρατο βουβαλιών νερού , Arundo donax Linnaeus 1753 (περσικός σωλήνας), μέταλλο και πλαστικό.

Υπάρχουν δύο τύποι καβάλ, ένα σπαστό το οποίο αποτελείται από τρία μέρη και ένα άλλο με ενιαίο σώμα.Το καβάλ που κατασκευάζεται με ενιαίο σώμα είναι συνήθως τοποθετημένο σε μια ξύλινη θήκη, η οποία το προστατεύει από τη στρέβλωση και το βοηθά να διατηρεί τα εσωτερικά τοιχώματά του λιπαρά.Έχει έκταση δυόμιση οκτάβες και είναι κουρδισμένο χρωματικά . Ο ήχος του είναι ζεστός, μελαγχολικός και ευχάριστος.

Ιστορία

Το kaval συνδέεται κυρίως με τους βοσκούς των βουνών  των Βαλκανίων και της Ανατολίας .Ενώ στο παρελθόν ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου όργανο βοσκού, σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στα λαϊκά τραγούδια και τους χορούς ως μέλος συγκροτημάτων ή σόλο.

Αναπαραγωγή ήχου

Το καβάλ είναι πλήρως ανοιχτό και στα δύο άκρα και παίζεται φυσόντας ο οργανοπαίχτης στο ακονισμένο άκρο του . Έχει 8 τρύπες (7 μπροστά και 1 πίσω στην πλάτη για τον αντίχειρα) και συνήθως τέσσερις ακόμα  κοντά στο κατώτατο σημείο του kaval, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή του ήχου του οργάνου.

Όταν παίζεται, το kaval κρατιέται με τα δύο χέρια υπό γωνία περίπου 45 ° από το σώμα, με τα τέσσερα δάχτυλα του ενός χεριού να καλύπτουν τις κάτω τρύπες.ενώ οι επάνω τρεις τρύπες και η πίσω καλύπτονται με το άλλο χέρι. Το στόμα καλύπτει ~ 3/4 του άκρου. Με την αλλαγή της πίεσης του αέρα με την αναπνοή επιτυγχάνονται ψηλότεροι ή χαμηλότεροι φθόγγοι.

Το Καβάλ στον ελλαδικό χώρο συναντάται κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Βασική πηγή: Βικιπαίδεια

 

Project categories: Πνευστά

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close
Go top